برگزاری همایش ملی بزرگداشت ابن یمین فریومدی

۰۹ آبان ۱۴۰۲ | ۱۴:۲۶ کد : ۲۳۲۴۹ خبر روز اطلاعیه ها
برگزاری همایش ملی بزرگداشت ابن یمین فریومدی

برگزاری همایش ملی بزرگداشت ابن یمین فریومدی در دانشگاه علامه طباطبائی آئین افتتاحیه همایش ملی بزرگداشت "ابن یمین فریومدی" حکیم و شاعر سده هشتم هجری روز دوشنبه ۸ آبان ماه ۱۴۰۲ با حضور شخصیت‌های علمی و فرهنگی از سراسر کشور در دانشکده ادبیات فارسی و زبان های خارجی دانشگاه علامه طباطبائی برگزار شد. به گزارش روابط عمومی دانشکده ادبیات فارسی و زبان های خارجی، در این مراسم که با همکاری انجمن آثار و مفاخر فرهنگی ایران برگزار شد، محسن حبیبی رئیس دانشکده ادبیات فارسی و زبان های خارجی دانشگاه علامه طباطبائی، محمود شالویی رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی ایران، نوید فیروزی عضو هیأت علمی دانشگاه شاهرود و دبیر علمی این کنگره، سعید حمیدیان استاد بازنشسته گروه ادبیات فارسی و غلامرضا مستعلی پارسا مدیر گروه ادبیات فارسی دانشگاه علامه طباطبائی به سخنرانی پرداختند. در آغاز دکتر محسن حبیبی، رئیس دانشکده ادبیات فارسی و زبان های خارجی دانشگاه علامه طباطبائی، ضمن خوشامدگویی به میهمانان، اساتید و دانشجویان حاضر در جلسه، ضمن جایگاه دانشگاه علامه طباطبائی به عنوان قطب علوم انسانی در ایران و منطقه، به معرفی اجمالی فریومد (فرومد) زادگاه و مدفن ابن یمین (شاعر قرن هشتم هجری) پرداخت و سپس وی را به عنوان اندیشمندی شیعی و دغدغه‌مند عرصه اجتماع معرفی نمود. در ادامه دکتر شالویی رییس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی ایران شالویی، به قدمت بیش از 100 ساله انجمن مفاخرایران اشاره کرد و گفت: این انجمن در یک قرن فعالیت خود نزدیک به 300 تن از مفاخر برای آنها آیین های بزرگداشت و نکوداشت برگزار کرده است. رییس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی ایران ابراز امیدواری کرد: مباحث مطرح شده در اینگونه آیین ها منحصر به این جمع ها نشود بلکه برای همه جامعه فرصت استفاده از این مباحث فراهم شود. وی با تقدیر از تلاش های یک سال اخیر مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان سمنان به خاطر تلاش در برگزاری این همایش گفت: برخی از قطعات و بیات این شاعر برای جمعی از علاقه مندان شناخته شده بود اما خود این شخصیت برای علاقه مندان شناخته شده نبود. شالویی با تاکید بر لزوم آشنایی با شخصیت و جایگاه این افراد ادامه داد: لزوم شناساندن چنین شخصیت هایی مسوولیت ما را دو چندان می کند و باید تلاش کنیم علاوه بر شخصیت با اندیشه های این بزرگان ادب نیز باید آشنا شویم. وی با اشاره به وجود شخصیت های متعدد فرهنگی در ایران زمین خاطرنشان کرد: یکی از دلایل ناشناخته ماندن این افراد، تعدد و فراوانی آنها در سرزمین ایران است که موجب فراموشی و ناشناخته ماندن آنها می شود و تاکید کرد این چهره‌ها و شخصیت‌های مشعلی برای ادامه راه آینده هستند گرچه در بین ما نیستند اما دانش و اندیشه آنها نه تنها کم فروغ نشده بلکه هر روز پرفورع تر می‌شود. سپس فیروزی دبیر علمی آیین بزرگداشت ابن یمین فریومدی نیز در این مراسم به تبیین جایگاه شعر در ادبیات ایران پرداخت و با بیان جایگاه شاعرانی همچون سعدی، حافظ، مولانا و ... گفت: بسیاری از پژوهشگران بر این باورند که ابن یمین در صف دوم و یا سوم شاعران ایران زمین قرار دارد ولی به نظر دانشکده ادبیات با از چهره های مشهور بگذرد و چهره هایی که به اشتباه کم اهمیت تلقی شده اند بیشتر درنگ کند. در ادامه دکتر سعید حمیدیان استاد بازنشسته گروه ادبیات فارسی دانشکده ادبیات فارسی ضمن معرفی ابن یمین به عنوان شاعر مهم قرن هشتم بیان داشت که وی در همه قالب‌های شعری شعر سروده، اما در قالب قطعه تبحر چشمگیری داشته و از طریق همین قالب شعری به دغدغه های اجتماعی زمانه خود پرداخته است. وی تاکید کرد لازم است اساتید و مخصوصاً دانشجویان رشته ادبیات فارسی در کنار بزرگانی چون فردوسی، سعدی، حافظ و مولانا، به شاعران و ادیبان کم آوازه تر همچون ابن یمین بپردازند تا ابعاد مختلف و متنوع هنر و ادب پارسی بازشناسی شود.دکتر حمیدیان با ذکر نمونه‌هایی از دل اشعار ابن یمین بیان داشت که خواجه حافظ شیرازی در برخی ابیات و غزل‌های خود از از این شاعر تاثیر پذیرفته است. در ادامه دکتر مستعلی پارسا به تفصیل در خصوص ابعاد مختلف موجود در اشعار ابن یمین فریومدی سخنرانی نمود و بیان داشت که وی در زمانه هرج و مرج و کشمکش‌های پس از دوران ایلخانان مغول می‌زیسته و از این رو نسبت به فقر، محنت‌ها و ظلم و ستم حکمرانان محلی آن دوران عکس العمل نشان داده و اشعاری در نقد آنها سروده است. البته در اشعار وی بیان فضائل اخلاقی و توصیه به آداب فردی و اجتماعی نیز مورد توجه بوده است. در انتها به پاس سالیان متمادی خدمات علمی و فرهنگی دکتر سعید حمیدیان با تقدیم لوح تقدیری از این استاد برجسته زبان و ادب فارسی تجلیل شد.
شایان ذکر است بخش‌هایی بعدی این همایش در شاهرود و سپس فرومد استان سمنان برگزار خواهد شد. تاکنون برای این کنگره 50 مقاله ارسال شده که از این تعداد 45 مقاله به مرحله داوری رسید و با رای هیات داوران سه مقاله عنوان نخست و سه مقاله عنوان دوم را به خود اختصاص داده‌اند. امیر فخرالدین محمود بن یمین فریومدی حکیم و شاعر برجسته سده هشتم هجری است که بخش اعظم زندگانی وی در روستای فرومد در استان سمنان کنونی و نیز در سبزوار خراسان، سپری شد. او یکی از بزرگ‌ترین قطعه سرایان ایران و جهان پارسی زبان است. ابن یمین در شمار افراد روشن‌ضمیر و بیداردل بود که در لباس قناعت و ساده‌زیستی و پاکدلی به سرودن شعر می‌پرداخت. آرامگاه این شاعر برجسته ایرانی در ۱۰۵ کیلومتری شمال شرقی میامی و ۱۶۵ کیلومتری شهر شاهرود، در انتهای روستای فریومد قرار دارد.